هنگامی که اسم دندان و درمانهای مربوط به آن میآید اکثر مردم یاد دردها و لحظات سختی میافتند که برای این مشکل گذراندهاند. همانطور که میدانید؛ مشکلات مربوط به دندان بسیار زیاد بوده و البته درمانهای آن هم متنوع است. با این حال ترس از دردهایی که ممکن است هنگام درمان با آن روبرو شوید باعث میشود تا افرادی که دندان درد دارند به دندانپزشک مراجعه نکنند. این مسئله کاملاً اشتباه است زیرا در صورتی که درد دندان بدتر شود میتواند باعث خراب شدن دندان و یا عفونت شود. اگر خرابی دندان مربوط به ریشه باشد، باید هر چه سریعتر اقدامات لازم را برای درمان آن انجام دهید. درمان مجدد ریشه دندان یکی از مهمترین مراحل درمانی است که اکثر افراد را به دندانپزشکی میکشاند. به همین جهت ما در این مقاله تصمیم گرفتهایم درباره درمان مجدد ریشه دندان، مراحل انجام آن و هر آنچه که نیاز است بدانید صحبت کنیم.
فرم تعیین نوبت آنلاین
درمان ریشه دندان چیست؟
عروق و اعصاب اصلی دندان در یک بافت نرم جای گرفته است که محل آن توسط کانالهای ریشه دندان تشکیل شده است. این بافت نرم به عنوان پالپ شناخته میشود و در صورت بروز مشکلات مانند عفونت، درمان مناسب نیاز است. زمانی که پزشک پیشنهاد درمان ریشه دندان را مطرح میکند، این به معنی این است که عفونت و یا پوسیدگی دندان نیازمند درمان است. این درمان شامل خارج کردن بافت خراب از ریشه دندان، تمیز کردن کانالهای ریشه و پر کردن حفرات با مواد ویژه میشود. عفونتهای پالپ دندان معمولا ناشی از عواملی نظیر آسیب، ترک و شکستگی یا پوسیدگی عمیق هستند. نشانههایی نظیر حساسیت به دما، فروپاشی و یا تورم در ناحیه دهان و درد میتوانند به وضوح نشان دهنده وجود عفونت باشند که نیازمند درمان ریشه دندان است.
علائم نشان دهنده نیاز به درمان مجدد ریشه
در برخی موارد، ممکن است ندانید که دندان عفونی دارید. با این حال، بسیاری از افراد متوجه علائم خاصی میشوند. علائمی که نیاز به درمان مجدد ریشه دندان دارند عبارتند از:
- دندان دردی که از بین نمی رود: بسیاری از مشکلات دندانی میتوانند باعث درد دندان شوند. اگر در عمق دندان خود درد دارید، ممکن است نیاز به درمان ریشه داشته باشید. این درد ممکن است به فک، صورت و یا دیگر دندانهای شما نیز برسد.
- حساسیت به گرما و سرما: اگر هنگام نوشیدن قهوه داغ یا خوردن بستنی دندان شما درد میکند، میتواند به این معنی باشد که به درمان ریشه نیاز دارید. این امر به ویژه اگر درد بیش از چند ثانیه باقی بماند، صادق است.
- لثههای متورم: وقتی دندان عفونی میشود، چرک در آن ناحیه جمع میشود. این میتواند به لثههای پف کرده، متورم یا حساس منجر شود.
- جوش روی لثه: در شرایطی ممکن است جوش روی لثه ایجاد شود. چرک دندان عفونی ممکن است از جوش خارج شود و باعث ایجاد طعم یا بوی نامطبوع در دهان شود.
- فک متورم: گاهی چرک از محل خارج نمیشود. در نتیجه، فک شما ممکن است به طور قابل توجهی متورم شود. در این صورت با تائید پزشک ممکن است به درمان مجدد ریشه دندان نیاز داشته باشید.
- تغییر رنگ دندان: هنگامی که پالپ دندان عفونی میشود، میتواند باعث تیره شدن دندان شما شود. این به دلیل خون رسانی ضعیف به دندان رخ میدهد.
- درد هنگام اعمال فشار: اگر در هنگام غذا خوردن و یا لمس کردن دندانتان درد زیادی را احساس میکنید؛ میتواند به این معنی باشد که اعصاب اطراف دندان دچار آسیب دیدگی شده است.
- دندان ترک خورده: اگر دندان شما بنا به دلایل مختلفی دچار ترک خوردگی شده است؛ هنگام گاز گرفتن چیزی سفت، باکتریها میتوانند تا انتها به پالپ دندان برسند.
- لق شدن دندان: به طور معمول دندان عفونی نسبت به دیگر دندانها احساس لق شدن بیشتری دارد. این بدین دلیل است که چرک پالپ میتواند استخوانی را که از دندان حمایت میکند نرم کند.
آیا ریشه دندان قابل درمان است؟
در اکثر مواقع ریشه دندان قابل درمان است اما بسته به سختی روش ممکن است برای تکمیل درمان به بیش از یک ویزیت نیاز داشته باشید. همچنین روش دقیق انتخاب شده توسط دندانپزشک شما ممکن است با روشهای دیگر متفاوت باشد. اما در پاسخ به سوال آیا ریشه دندان قابل درمان است؟ باید بگوییم که درمان ریشه چهار هدف اصلی دارد:
- از بین بردن پوسیدگی فعال و عفونت: هر گونه پرکردگی قدیمی، پوسیدگی دندان، بافت عصبی عفونی، چرک و باقی مانده برداشته میشود.
- شکل دادن به کانالها: برای اینکه دندانها به خوبی پر شوند، کانالهای داخل ریشه دندان باید به شکل تونلهای صاف و توخالی شکل داده شوند. این تونلها باید عاری از بی نظمی و باکتری باشند. این فرآیند شکل دهی شامل ابزارهای کوچک، ضدعفونی کنندههای خاص و دارو است. ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد تا این محلولها حداکثر اثر را در برابر باکتریهای سرسخت داخل دندان داشته باشند و این مرحله ممکن است چندین بار تکرار شود.
- پر کردن کانالها: برای جلوگیری از عفونت مجدد کانالهای خالی دندان توسط باکتریها، آنها به طور دائم با یک ماده بازدارنده طولانی مدت پر میشوند.
- کارکرد دوباره دندان: برای اطمینان از اینکه هیچ باکتری از دهان نمیتواند به داخل دندان راه پیدا کند، یک روکش خوب بر روی دندان گذاشته میشود. دندانهایی که نیاز به درمان ریشه دارند، گاهی به دلیل پوسیدگی یا ترکهای قبلی، ساختار دندانی زیادی را از دست دادهاند و ممکن است به محافظت بیشتر به شکل پست، روکش یا سایر مواد مشابه نیاز داشته باشند.
درمان مجدد ریشه دندان چگونه انجام میشود؟
به جهت درمان مجدد ریشه دندان، پزشک مراحل زیر را انجام میدهد:
- ابتدا متخصص ریشه در مورد گزینههای درمانی شما صحبت خواهد کرد. اگر شما درمان مجدد را انتخاب کنید، متخصص ریشه دندان شما را دوباره باز میکند تا به مواد پرکننده کانال ریشه دسترسی پیدا کند. در بسیاری از موارد، مواد پیچیده ترمیمی شامل تاج، پست و مواد هسته باید جدا و برداشته شوند تا امکان دسترسی به کانالهای ریشه فراهم شود.
- پس از پرکردن کانال، متخصص ریشه میتواند کانالها را تمیز کرده و با استفاده از بزرگنمایی، داخل دندان شما را به دقت بررسی کرده و هر کانال اضافی یا آناتومی غیرعادی که نیاز به درمان دارد را جستجو کند.
- پس از تمیز کردن کانالها، متخصص اندودنتیست کانالها را پر و مهر و موم میکند و یک پرکردگی موقت در دندان قرار میدهد. اگر کانالها به طور غیر معمول باریک یا مسدود شده باشند، متخصص اندودنتیست شما ممکن است جراحی ریشه را توصیه کند. این جراحی شامل ایجاد یک برش برای بسته شدن انتهای دیگر ریشه است.
- پس از اتمام درمان مجدد ریشه دندان، شما باید در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا یک روکش جدید یا ترمیم دیگری روی دندان قرار دهید تا از آن محافظت کرده و آن را به عملکرد کامل خود بازگردانید.
هزینه درمان مجدد ریشه دندان
یکی از مهمترین سوالاتی که برای اکثر افراد ایجاد میشود این بوده که هزینه درمان مجدد ریشه دندان چقدر است؟ هر چند که به طور دقیق نمیتوان هزینه ثابتی را برای این روش درمانی در نظر گرفت اما باید بدانید که عوامل و فاکتورهای زیادی بر هزینه درمان مجدد ریشه دندان تاثیرگذار هستند. این عوامل شامل میزان دشواری دسترسی به دندان، ناتوانی در باز کردن دهان، تعداد ریشه یا کانالهای دندان، شرایط دیگر دندانهای مجاور، عفونت دندان، تخصص دندانپزشک و… میشود. به همین خاطر است که میتوان هزینههای متفاوتی برای درمان مجدد ریشه درمان در نظر گرفت.
درد بعد از درمان مجدد ریشه دندان
درد پس از درمان مجدد ریشه دندان ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. این درد در برخی موارد میتواند ناشی از التهاب و یا تحریک اعصاب باشد. اما میزان درد و مدت زمانی که شخص ممکن است احساس کند، بستگی به وضعیت خاص هر فرد و همچنین نوع درمان انجام شده دارد. به فردی که درد پس از درمان مجدد ریشه دندان را تجربه میکند، توصیه میشود که به دندانپزشک مراجعه کرده تا وضعیت را ارزیابی کرده و درمان مناسب را تعیین کند.
فرم تعیین نوبت آنلاین
درباره ری اندو دندان چه میدانید؟
ری اندو یک فرایند درمانی است که اغلب برای درمان عفونتها یا تخریب عمیق در ریشههای دندانها استفاده میشود. این فرایند معمولاً زمانی صورت میگیرد که عفونت یا التهاب درونی دندان به گونهای پیشرفت کرده باشد که نیاز به تخلیه و پاکسازی توده عصبی و بافتهای زنده دندان (پالپ) را ایجاب کند. در فرایند ری اندو، ابتدا دندانپزشک بخشی از دندان را برای دسترسی به ریشههای آن باز میکند. سپس مواد از بین برنده باکتری و بافتهای التهابی از داخل ریشهها حذف میشوند. در مرحله بعد، فضای داخل ریشهها پر شده و دندان با مواد مخصوصی مانند گوتاپرکا (Gutta-percha) پر میشود تا فضای خالی آنها را پر کند و از ورود باکتریها جلوگیری کند. در نهایت، دندانپزشک ممکن است یک ترمیم دندان (مثلاً کراون) روی دندان ایجاد کند تا پایداری و استحکام آن را افزایش دهد.
هزینه ری اندو چقدر است؟
هزینه ری اندو در دندانها و ترخیص آن توسط یک دندان پزشک عمومی یا تخصصی بستگی به دندان و درمان آن دارد، بنابراین امکان تعیین یک هزینه مشخص و ثابت برای این درمان وجود ندارد. عوامل مختلفی در تعیین هزینه ری اندو دندان دخیل هستند، به عنوان مثال، بعضی دندانها بیشترین تعداد کانال ریشه را دارند که نیاز به پرکردن دارند. به همین دلیل، هزینه درمان آنها گرانتر است و متخصصین ریشه درمانی به دلیل تخصص خود و مهارت بیشتری که دارند، هزینه بیشتری دریافت میکنند. پس نمیتوان هزینه مشخصی را برای آنها تعیین کرد.
همچنین هزینه ری اندو به عوامل دیگری مانند شرایط دندان و موقعیت دندان در دهان بستگی دارد که هزینه را متفاوت میکند. همچنین، انجام این روش توسط متخصص درمان ریشه یا دندانپزشک بسته به تجربه و شهرت میتواند قیمت را تغییر دهد. به عنوان مثال، در بسیاری از مواردی که دندانپزشک خود درمان ریشه طرح میکند، هزینه ری اندو و پر کردن دندان را به صورت ترکیبی ارائه میدهد یا هزینه ری اندو و روکش دندان را به فرد اطلاع میدهد.
عوامل موثر بر طول عمر کانالهای ریشه دندان چیست؟
یکی از مهمترین سوالاتی که قبل یا بعد از انجام درمان مجدد ریشه دندان پیش میآید این است که یک کانال ریشه دندان چقدر عمر میکند و پس از چند سال دچار خرابی میشود؟ علاوه بر این، یک بیمار باید چه کارهایی انجام دهد تا عمر کانالهای ریشه دندان خود را افزایش دهد؟ در کل میتوان عوامل موثر بر طول عمر کانالهای ریشه دندان را به صورت زیر بررسی کرد:
وسعت اولیه خرابی
هر چه مراحل اولیه درمان دندانها زودتر مشخص شود و بیمار زودتر به مراقبتهای دندانپزشکی برای پیشگیری از پوسیدگی بپردازد میتواند به از دست نرفتن دندان خود کمک کند. از طرفی دیگر هر چقدر که بیمار دیرتر به دندانپزشک مراجعه کند؛ به منظور ایجاد فضای کافی برای استفاده از مواد ترمیمی مانند کامپوزیت و روکش، لازم است که ساختار بیشتری از دندان پوسیده و آسیب دیده برداشته شود. اگر چه مواد دندانپزشکی در طول زمان پیشرفت کردهاند، اما هنوز عاج و مینای دندان خود همچنان دارای یکپارچگی ساختاری یکسان هستند. باکتریها ممکن است در داخل دندان و استخوانهای مجاور زندگی کنند و عفونت را ایجاد کنند. حتی با مراقبت مناسب، درمان عفونتهایی که مدت طولانی در دندانها وجود داشتهاند، ممکن است دشوار و یا غیرقابل درمان باشند. بعضی از عفونتهای ریشه می توانند باعث فقدان قابل توجهی از استخوان شوند که منجر به از دست دادن دندان میشود و در نتیجه، استحکام دندان کاهش مییابد و ثبات کمتری پیدا میکند.
محل قرارگیری دندان
دندانها، با توجه به موقعیتی که در دهان دارند، وظایف مختلفی را بر عهده دارند. دندانهای قدامی که دارای یک ریشه هستند، به منظور بریدن و پاره کردن مواد غذایی طراحی شدهاند. از طرفی، دندانهای خلفی که برای جویدن غذا به کار میروند، در برابر نیروهای فزاینده مقاوم هستند. با این حال، در صورتی که ساختار دندان به هر دلیلی دچار آسیب شود، توانایی تحمل نیروهای ناشی از جویدن نیز کاهش مییابد.
موفقیت درمان
یک دندانپزشک واجد شرایط باید همیشه درمان ریشه را انجام دهد. انتخاب یک متخصص ریشه برای انجام عمل بهترین گزینه است. اولین قدم خوب این است که یک متخصص به مشکل شما رسیدگی کند، اما موفقیت به متغیرهای مختلفی بستگی دارد. قبل از ضدعفونی کردن محفظه دندان در طول درمان، دندانپزشک باید تا آنجا که ممکن است بافت بیمار را شناسایی و خارج کند. این موضوع در هنگام درمان دندانهای عقبی چالش برانگیزتر است زیرا ممکن است ریشهها حاوی چندین کانال عصبی باشند که باید به همه آنها دسترسی داشت.
سن و سلامت بیمار
با گذشت زمان، دندانهای بیماران نسبت به قبل شکنندهتر میشوند و ممکن است هر لحظه شکسته شوند. علاوه بر این، بسیاری از بیماران مسن با داشتن شرایط سیستمیک، دارای علائمی هستند که تأثیر قابل توجهی بر سلامت دهان و دندان آنها دارد. به عنوان مثال، خشکی دهان باعث رشد عفونتهای دهانی میشود، زیرا دهان بزاق کافی برای پاکسازی مواد غذایی روی دندانها تولید نمیکند. همچنین، درمان ممکن است به دلیل بسته شدن یا کلسیفیکه شدن کانالهای عصبی با چالشهای بیشتری رو به رو شود.
نارسایی کانال ریشه
شکست درمان ریشه ممکن است به دلیل چندین عامل وجود داشته باشد. این عوامل محدود به، شکستگی ریشه یا بافت عصبی آن و همچنین شکست تاج یا سیلانت داخلی آن میشوند. نقصان کانال ریشه میتواند علائمی مانند درد، حساسیت به لمس در هنگام گاز گرفتن، تورم لثه، لق شدن دندان یا درد سینوسی ایجاد کند که نیاز به درمان ریشه مجدد داشته باشد تا بیمار بهبود یابد.
مراقبت پس از آن
اقدامات دندانپزشکی تنها شروعی برای حفظ سلامت دهان و دندان شماست. سطح بهداشت بیمار پس از درمان نیز تأثیر زیادی بر طول عمر دندان پس از درمان دارد. برای دستیابی به سلامتی طولانی مدت دندان، معاینات منظم، تمیز کردن دندانها و درمان فوری برای هر مشکلی ضروری است. در اینجا چند نکته برای مراقبتهای بعد از درمان مجدد ریشه دندان آمده است:
- غذاهای نرمتر بخورید
- برای جویدن سمتی از دهان که عمل انجام نشده است، مراقب باشید
- هنگام مسواک زدن مراقب باشید
- برای کاهش تحریک لثه از دهانشویه استفاده کنید
- سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید
- تمام داروها را طبق دستور مصرف کنید
در این مقاله به طور کامل درباره درمان مجدد ریشه دندان، مراحل انجام آن و عواملی که نشان میدهد شما به درمان ریشه نیاز دارید صحبت کردیم. درمان مجدد ریشه دندان یکی از روشهای پرکاربرد در دندانپزشکی است که به عنوان یک راه حل برای درمان عفونتهای ریشه دندان و نگهداری از دندانهای آسیب دیده مورد استفاده قرار میگیرد. این روش به عنوان یک روش پایدار و دائمی برای درمان مشکلات دندانی شناخته شده است. در نتیجه، با استفاده از این روش، میتوانید به سلامت دندانهای خود کمک کنید. به همین دلیل، توصیه میشود که در صورت نیاز، به دنبال درمان مجدد ریشه دندان با پزشک خود مشورت کنید.
سوالات متداول در مورد درمان مجدد ریشه دندان
آیا درد پس از درمان مجدد ریشه دندان عادی است؟
بله، درد معمولاً بعد از درمان مجدد ریشه دندان رخ میدهد. این ممکن است به علت التهاب و یا تحریک اعصابی باشد که در محل عمل جراحی ایجاد میشود. اما اگر درد به مرور زمان بیشتر میشود یا بهبود نمیبینید، حتماً باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
چه مدت زمانی درد پس از درمان مجدد ریشه دندان ممکن است ادامه داشته باشد؟
مدت زمان درد پس از درمان مجدد ریشه دندان بستگی به وضعیت نخهای عصبی و همچنین وضعیت عفونتی دارد. این درد ممکن است چند روز یا حتی چند هفته طول بکشد.
چگونه میتوان از درد پس از ریشه درمانی دندان کاست؟
استفاده از داروهای ضد التهاب مانند آسپرین یا پاراستامول و همچنین استفاده از یخ برای کاهش التهاب و درد میتواند مفید باشد. همچنین رعایت دستورات و نکاتی که دندان پزشکتان به شما میدهد میتواند کمک کننده باشد.
اگر درد پس از درمان مجدد ریشه دندان ادامه داشته باشد دچار خطرات خاصی میشویم؟
اگر چه درد پس از ریشه درمانی ممکن است معضلی باشد، اما اگر وضعیت بهبود نکرد باید تا مجدد به دندانپزشک خود مراجعه کنید. زیرا ممکن است نیاز به اقدامات بیشتری مثل جراحی ریشه یا تعویض دندان باشد.
ارائه خدمات کاملا تخصصی
انجام کلیه خدمات درمانی و زیبایی
رضایت مراجعه کنندگان عزیر در اولویت ما قرار دارد