استفاده از ایمپلنت دندانی برای دندانهای ازدسترفته این روزها گسترش زیادی پیدا کرده است. یکی از جراحیهایی که اغلب قبل از کاشت ایمپلنت داخل دهان انجام میشود جراحی سینوس لیفت یا بالا کشیدن سینوس و پیوند استخوان است. این جراحی کاشت ایمپلنت را آسانتر میکند.
سوالی که اینجا مطرح میشود این است که جراحی سینوس لیفت چیست؟ چه کسانی کاندید مناسب برای این جراحی هستند؟ این کار چه مزیتهایی داشته و چه تأثیری بر روی نتیجه نهایی میگذارد؟
جراحی سینوس لیفت چیست؟
بالا کشیدن سینوس یا لیفت سینوس جراحی است که استفاده از ایمپلنت را برای افراد آسانتر میکند. سالانه افراد زیادی به علت از دست دادن دندانهای اصلی نیاز به ایمپلنت دندانی دارند اما به دلیل از دست دادن بافت استخوانی در آن ناحیه، استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت را ندارند. درواقع میتوان گفت استخوان کافی برای نگهداشتن پایه ایمپلنت وجود نداشته یا تحلیل رفته است.
این عمل با افزودن بافت استخوانی به فضای بین دندانهای آسیاب و پر مولر میزان استخوان فک را افزایش داده و شانس موفقیت کاشت ایمپلنت را بالا میبرد. برای ایجاد فضای کافی برای پیوند استخوان فضای سینوس به سمت بالا کشیده میشود که معادل کلمه انگلیسی لیفت است. این عمل جراحی توسط متخصص دندانپزشکی مثل جراح فک و صورت یا متخصص جراحی لثه انجام میشود.
فرم تعیین نوبت آنلاین
چه کسانی نیاز به جراحی لیفت سینوس دارند؟
لیفت سینوس یا جراحی پیوند استخوان به تشخیص متخصص ایمپلنت انجام میشود. اگر ارتفاع استخوان در فک بالا یا سینوسهای شما کم بوده و پزشک نمیتواند پایه ایمپلنت را نزدیک فک قرار دهد ممکن است برای شما جراحی بالا کشیدن سینوس انجام شود. دلایل مختلفی برای تحلیل رفتن استخوان فک وجود دارد یکی از دلایل اصلی مدتزمان زیاد بین از دست دادن دندان اصلی و کاشت ایمپلنت است. از دیگر دلایل تحلیل استخوان در فک بالا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیماریهای لثه
- از دست دادن دندان در فک بالا
- تحلیل استخوان فک بعد از دست دادن دندان
روش های جراحی سینوس لیفت
در فک بالا اگر ارتفاع استخوان کم باشد یعنی ریج دندان یا ناحیه بی دندانی به سینوس ها نزدیک شده است .که در این موارد باید ارتفاع رو زیاد کنیم که به این جراحی ،جراحی افزایش طول سینوس یا لیفت سینوس می گویند.
این جراحی به دو صورت انجام میشود:
روش سینوس لیفت بسته : گاهی از همان ناحیه دندان کشیده شده برای جایگذاری ایمپلنت به ناحیه کف سینوس دسترسی پیدا می کنیم وبا قلم ها ووسایل به خصوص آرام آرام به سمت بالا هل می دهیم وبرای پابرجا ماندن آن ناحیه را با پودر استخوان پر می کنیم . معمولا گاهی در این روش می توانیم ایمپلنت را هم قرار دهیم که خود ایمپلنت به عنوان یک پایه عمل میکند تا پروسه جوش خوردن سینوس ها انجام شود و بیمار برای مراحل بعدی آماده شود.
روش سینوس لیفت باز :در این روش دسترسی ما به سینوس از طریق ناحیه لثه بین دندان های آسیایی بزرگ وکوچک فک بالا یک پنجره در لثه بالای ریشه های دندان های آسیایی کوچک وبزرگ بالا ایجاد می کنیم واز این پنجره به غشای کف سینوس میرسیم ودر آن ناحیه استخوان را آرام آرام پر میکنیم وپودر استخوان از قبل آماده شده را نیز قرار می دهیم تا غشای سینوس به سمت بالا پس زده بشه وناحیه را فیکس می کنیم ودر نهایت ناحیه لثه را بخیه می زنیم . به بیمار 4 تا 6 ماه زمان میدیم تا این ناحیه خودش رابگیرد وآماده شود برای گذاشتن ایمپلنت .
پیوند استخوان چگونه انجام میشود؟
برای انجام لیفت سینوس و پیوند استخوان دکتر متخصص ابتدا تصمیمگیری میکند استخوان پیوندی از چه ناحیهای باشد. سه نوع رایج استخوان مورداستفاده در جراحی سینوس لیفت وجود دارد:
- استخوانی از بدن خودتان
- استخوانی از جسد
- استخوان گاو
برای شروع کار باید از ناحیه فک عکسبرداری کنید تا وضعیت دهان و سینوس شما موردبررسی قرار گیرد.
جراحی سینوس لیفت چگونه انجام میشود؟
جراحی سینوس لیفت چندان پیچیده و سخت نیست و توسط بیحسی موضعی انجام میشود. مراحل انجام این جراحی شامل موارد زیر است:
ابتدا بافت لثه برش داده میشود. بافت بلند میشود و استخوان زیر آن دیده میشود. جراح، استخوان موردنظر را بهاندازه دایره کوچک برش میدهد. سپس آن را وارد فضای حفره سینوسی میکند و سوراخ را با پیوند استخوان پر میکند. سپس محل برش بخیه زده میشود.
بعد از حدود ۴ تا ۱۲ ماه بهبودی کامل ایجادشده و فک شما آماده کاشت ایمپلنت میشود. در این مدت استخوان پیوندی بهخوبی با استخوانهای فک متصل شده و جوش میخورد. متخصص دندانپزشکی با بررسی وضعیت فک به شما میگوید چه زمانی برای جراحی ایمپلنت آماده هستید.
مراقبتهای لازم بعد از عمل لیفت سینوس
بعد از جراحی لیفت سینوس و پیوند استخوان ممکن است کمی درد و ورم داشت باشید. کمی خونریزی از بینی و دهان نیز طبیعی بوده و تا چند روز ادامه خواهد داشت. بهتر است تا چند روز بینی خود را باد نکرده و عطسه نکنید. از عوامل آلرژیزا و حساسیتزا که باعث عطسه میشود دوریکنید.
عطسه زیاد و مکرر باعث شل شدن استخوان پیوند زدهشده و بخیهها میشود. اقدامات زیر نیز برای جلوگیری از هرگونه مشکل توسط دندانپزشک به شما توصیه میشود:
- استفاده از اسپری بینی سالین برای مرطوب نگهداشتن بینی
- داروی درد و مسکن
- داروی جلوگیری از احتقان و التهاب
- آنتیبیوتیک
- دهانشویه ضد میکروبی برای جلوگیری از هرگونه عفونت
بعد از جراحی در روز تعیینشده برای بررسی و کشیدن بخیهها مراجعه کنید. پزشک با بررسی وضعیت فک و سینوسها زمان مناسب برای کاشت ایمپلنت را مشخص میکند.
فرم تعیین نوبت آنلاین
سینوس لیفت و پیوند استخوان چه خطراتی دارد؟
هر جراحی خطرات احتمالی خود را دارد. خطر اصلی در این جراحی احتمال پارگی یا سوراخ شدن سینوس است. درصورتیکه این اتفاق بیفتد جراح محل را بخیه زده یا به کمک پیچ آن را میپوشاند. اگر ترمیم غشای سینوس زمان بیشتری ببرد ممکن است جراحی اصلی متوقفشده و پیوند استخوان در زمان دیگری بعد از بهبود سینوسها انجام شود.
عفونت هم از خطرات احتمالی هر جراحی است که در جراحی سینوس کمتر اتفاق میافتد. در مواقع نادر نیز پیوند استخوان انجامنشده و شما مجبور به انجام مجدد جراحی هستید. سینوزیت حاد فک بالا نیز یکی از خطرات احتمالی است که باعث التهاب موقت در غشای بینی و سینوس میشود. در این موارد تنفس سخت شده و تخلیه مخاط بینی دشوار است.
سرگیجه، تورم و ادامهدار شدن بیحسی از دیگر خطرات احتمالی این جراحی است.
در چه مواردی باید هر چه سریعتر به پزشک خود مراجعه کنید؟
اگر بعد از عمل با هر یک از موارد زیر روبهرو شدید خیلی زود به پزشک خود مراجعه کنید:
- زیادشدن درد و ورم
- درد و تورم با مسکنهای معمول مثل ایبوبروفن آرام نشود.
- ادامهدار شدن خونریزی به رنگ روشن بعد از ۱ تا ۲ روز
- جابهجا شدن استخوان پیوند زدهشده بعد از عطسه یا دمیدن از بینی
- داشتن تب ادامهدار
- کبودی روی گونه و پخش شدن روی فک پایین
بهطورکلی ۱۰ روز بعد از جراحی باید احساس بهتری داشته و ۲ الی ۳ هفته به حالت عادی برگردید.
جایگزین مناسب برای جراحی لیفت سینوس چیست؟
استفاده از ایمپلنت کوتاهتر یکی از راههای جایگزین برای جراحی لیفت سینوس و پیوند استخوان است. در این روش از ایمپلنت کوتاهتر استفاده میشود که با مشکلاتی مثل شکست و استفاده از چندین ایمپلنت وجود دارد. در صورت وارد شدن فشار زیاد در هنگام گاز گرفتن و جویدن احتمال شکسته شدن ایمپلنت وجود دارد.
استفاده از بریج یا پل برای جایگزینی دندان ازدسترفته نیز روش دیگر برای انجام ندادن لیفت سینوس است. در این روش دو دندان مجاور تراشخورده و پروتز به کمک پل به آنها متصل میشود. استفاده از دندان مصنوعی نیز انتخاب دیگر برای افرادی است که پیوند استخوان انجام نمیدهند.