ایمپلنت فوری چیست؟
ایمپلنت دندان یک راهحل عالی و طولانیمدت برای جایگزینی دندانهای ازدسترفته یا آسیبدیده است. ایمپلنت یک پایه تیتانیومی پیچمانند است که در استخوان فک زیرین دندانهای ازدسترفته ثابت میشود. هنگامی که استخوان اطراف ایمپلنت بهبود یابد و تاجی روی آن قرار گیرد، ظاهری شبیه به دندان طبیعی پیدا میکند؛ سپس، تاج ایمپلنت (قسمت پایانی ترمیم) برای همیشه ثابت خواهد ماند. این فرآیند فوری که در اصطلاح دندانپزشکی بهعنوان “بارگذاری فوری” شناخته میشود، به این معنی است که شما میتوانید دندان جدید خود را در حدود یک ساعت به دست آورید.
ایمپلنت فوری دندان زمانی اتفاق میافتد که بلافصه یا به مدت یک یا دو روز بعد از کشیدن دندان فیکسچر ایمپلنت در محل مورد نظر قرار میگیرد. فیکسچر ایمپلنت مهمترین قسمت ایمپلنت است که به شکل استوانه و از جنس تیتانیوم خواهد بود.
محل کشیدن و کاشت دندان بهطور همزمان بهبود مییابد. در شرایط عادی، ایمپلنتها سه ماه طول میکشند تا قبل از انجام هر گونه ترمیم نهایی یا چسباندن، بهبود یابند؛ اما در مورد ایمپلنت فوری، میتوان ایمپلنتها را در همان روز کشیدن دندان قرار داد. به این نکته توجه داشته باشید که انجام ایمپلنت فوری زمانی امکانپذیر است که استخوان اطراف دندان شکسته دستنخورده و عاری از عفونت باشد. میتوان گفت این روش در کمترین زمان و تعداد جلسههای ممکن انجام میشود.
فرم تعیین نوبت آنلاین
ایمپلنت فوری با لیزر
لیزرهای دندانپزشکی دستگاههایی هستند که از پرتوهای دقیق نور با شدت بالا برای درمان بافت استفاده میکنند و بهعنوان جایگزینی مناسب برای ابزارهای سنتی دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرند. لیزر میتواند باعث کاهش خونریزی، ناراحتی بعد از عمل و کاهش احتمال عفونت شود.
لیزرها میتوانند روی نواحی کوچک هم تمرکز کنند؛ بنابراین، ابزاری ایدهآل برای انجام جراحیهای دندان مانند ایمپلنت فوری هستند. در ایمپلنت، از لیزر برای برش بافت لثه، آمادهسازی محلهای استخراج برای قراردادن فوری آن و بازسازی بافت لثه استفاده میشود. تحقیقات نشان داده است که لیزرها میتوانند در ازبینبردن آلودگیها و باکتریها از محل مورد نظر موثر باشند. هزینه ایمپلنت فوری با لیزر بر اساس طرح درمانی منحصربهفرد شما و تعداد ایمپلنتهایی که قرار داده میشود، خواهد بود.
ایمپلنت فوری دندان جلو
کودکانی که دندانهای جلویی خود را به هر دلیلی از دست دادهاند، برای انجام ایمپلنت فوری باید تا سن ۱۸ سالگی یا بیشتر صبر کنند. بیماران بزرگسالی که مایل به انجام ایمپلنت فوری دندان جلو هستند باید از سلامت دهان و دندان خود مطمئن باشند. شما برای انجام این کار نباید هیچ نشانهای از بیماری پریودنتال فعال (بیماری لثه) یا سایر مشکلات دندانی داشته باشید. پریودنتال فعال ناشی از تجمع باکتریها در اثر جرم در دندان ایجاد میشود.
ایمپلنت فوری برای بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، سیگار میکشند یا سایر شرایط سلامتی که میتواند بر موفقیت ایمپلنت تأثیر بگذارد را دارند، توصیه نمیشود. دندانپزشکها معمولاً به بیماران توصیه میکنند که ایمپلنتهای فوری را فقط برای دندانهای جلویی خود داشته باشند و بیماران باید فقط در ۲ ماه اول پس از جراحی ایمپلنت دندان خود از غذاهای نرم استفاده کنند تا احتمال اضافه بار روی ایمپلنتهای دندان کاهش یابد.
برای ایمپلنت فوری دندانهای جلویی باید دندانهای مجاور بسیار سالم باشند تا بهترین نتیجه را برای شما فراهم کند. بهترین نتیجه در این نوع ایمپلنت برای فک پایین توصیه میشود و زمانی اتفاق میافتد که استخوان فک قوی و با بافت کافی باشد. ایمپلنت فوری برای فک بالا توصیه نمیشود. زیرا، تراکم استخوان در فک بالا کم بوده و همچنین این استخوانها استحکام کمتری دارند.
کشیدن دندان و ایمپلنت فوری چگونه انجام میشود؟
در ایمپلنت فوری کشیدن دندان چند هفته قبل از جراحی یا در روز جراحی شما انجام میشود. این موضوع بر اساس میزان و وضعیت استخوانی که در فک خود دارید، تصمیمگیری میشود. فرآیند کشیدن معمولاً تحت بیحسی موضعی و با دستکاری ملایم دندان تا زمانی که به اندازه کافی شل شود و بتوان آن را از بین برد، با دقت کافی انجام میشود.
در این مرحله همه بافتها و استخوانهای آلوده برداشته میشوند. هدف از کشیدن دندان این است که دندان را با کمترین اختلال و آسیب به حفره، بافت لثه اطراف و دندانهای مجاور خارج کنید. هنگامی که این مرحله با موفقیت انجام شود، نوبت به قراردادن فیکسچر ایمپلنت (پایههای پیچمانند از جنس تیتانیوم) فرا میرسد. این مرحله در ایمپلنت فوری بسیار حائز اهمیت است.
پروسه ایمپلنت فوری دندان ممکن است چند ساعت طول بکشد. بر اساس پیچیدگی دندانهای شما، قراردادن ایمپلنتها با دست یا با راهنمای ایمپلنت جراحی که با چاپ سه بعدی طراحیشده، انجام میشود تا دندانپزشک بتواند ایمپلنتها را در موقعیت و زاویه صحیح قرار دهد. پس از کاشت ایمپلنت فوری، پروتز دندانی برای شما تعبیه میشود که بهعنوان دندان جایگزین شما عمل میکند.
فرق ایمپلنت فوری با ایمپلنت معمولی در چیست؟
ایمپلنت فوری و معمولی تفاوتهای مختلفی داشته و هر کدام دارای مزایای منحربهفردی هستند. ایمپلنت معمولی زمانی اتفاق میافتد که مدت زیادی از کشیدن دندان گذشته باشد. زمانی که دندانپزشک یک دندان را میکشد، به استخوان اجازه میدهد تا ۳-۴ ماه قبل از کاشت ایمپلنت ترمیم شود. به همین دلیل، استخوان قبل از کاشت ایمپلنت بهطور کامل بهبود مییابد. در این شرایط، بیمار ماهها منتظر میماند تا محل کشیدن دندانش بهبود یابد تا اینکه جراح بتواند استخوان زیر لثهاش را سوراخ کند و فیکسچر فلزی ایمپلنت را قرار دهد.
اگر برای مدت طولانی دندانهای خراب و شکسته داشتهاید و استخوان فک شما تحلیل رفته است، ممکن است دندانپزشک روش پیوند استخوان را برای شما انجام دهد. پیوند استخوان مستلزم قراردادن مواد استخوانی جدید برای تحریک رشد و بازسازی استخوان فک آسیبدیده یا ضعیفشده است. اگر پیوند استخوان دارید، باید حدود سه ماه دیگر قبل از کاشت ایمپلنت صبر کنید.
در ایمپلنت فوری برای پنهانکردن دندانهای ازدسترفته نیازی به استفاده از پروتز متحرک ندارید و فرآیند کاشت دندان در همان روز انجام شده و به کمترین تعداد مراجعه به دندانپزشک نیاز خواهید داشت. این روش کاشت دندان عموماً برای بیمارانی مناسب است که دندانهای جلویی آنها آسیبدیده یا ازبینرفته است، به زمان و هزینه حساس هستند، نمیخواهند چندین عمل جراحی دندان انجام دهند و نگران ازدستدادن دندانهای خود هستند. در ادامه قصد داریم مزایا و معایب هر کدام از این روشهای ایمپلنت دندان را توضیح دهیم.
فرم تعیین نوبت آنلاین
مزایا و معایب ایمپلنت فوری
مزایای ایمپلنت فوری عبارتاند از:
- ایمپلنت فوری باعث صرفهجویی در زمان میشود: در این روش تعداد عملها و مدت زمانی را که باید برای ترمیم نهایی دندان آسیبدیده خود منتظر بمانید به میزان قابل توجهی کاهش مییابد.
- ایمپلنت فوری مقرونبهصرفه است: برخلاف ایمپلنتهای معمولی که نیاز به چندین جراحی پرهزینه دارند، ایمپلنتهای فوری نیاز به چندین جراحی را کاهش میدهند و در زمان و هزینه شما صرفهجویی میکنند.
- بیماران ناراحتی و درد کمتری را تجربه میکنند: در ایمپلنتهای فوری جراحی کمتری روی لثه و استخوان بیمار انجام میشود؛ بنابراین، بیمار درد و ناراحتی کمتری نسبت به ایمپلنت معمولی احساس میکند.
- استخوان و بافت لثه را حفظ میکند: زمانی که دندان کشیده میشود، استخوان و بافت لثه اطراف دندان شروع به تخریب میکنند. قراردادن ایمپلنت فوری میتواند به حفظ این بافتها و جلوگیری از تحلیل بیشتر استخوان کمک کند.
معایب ایمپلنت فوری عبارتاند از:
- خطر شکستهشدن ایمپلنت زیاد است: در ایمپلنت فوری دندان احتمال شکستهشدن ایمپلنتها نسبت به ایمپلنت معمولی بیشتر است. به این دلیل که ایمپلنت در محلی قرار میگیرد که هنوز بهطور کامل بهبود نیافته است. این موضوع میتواند ثبات ایمپلنتها را به خطر بیندازد و خطر عفونت را افزایش دهد.
- برای همه بیماران مناسب نیست: این روش برای افرادی که دارای مشکلات بهداشتی دهان و دندان هستند، مانند بیماریهای لثه یا افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، مناسب نخواهد بود.
مزایا و معایب ایمپلنت معمولی
ایمپلنت معمولی یا تاخیری میتواند گزینه خوبی برای بیمارانی که دارای مشکلات زمینهای سلامت، سیستم ایمنی ضعیف یا سابقه مصرف سیگار هستند، باشد. مزایای ایمپلنت معمولی یا تاخیری عبارتاند از:
- پایه قویتری برای ایمپلنت فراهم میکند.
- درصد موفقیت بالاتری نسبت به ایمپلنتهای فوری دارد: زیرا ایمپلنت در محلی قرار میگیرد که زمان لازم برای بهبودی کامل داشته و هر گونه مشکل اساسی در آن برطرف شده است.
- احتمال عفونت کمتری دارد: از آنجایی که ایمپلنت در محل کاملا بهبودیافتهای قرار میگیرد، در مقایسه با ایمپلنت فوری، خطر عفونت کمتری را به وجود میآورد.
- بهبودی استخوان و بافت لثه بهتر انجام میشود: در این روش به استخوان و بافت لثه اطراف محل استخراج اجازه میدهد تا بهطور کامل بهبود یابد که میتواند ثبات ایمپلنت را بهبود بخشد و نتیجه طولانیمدت بهتری را ارائه دهد.
معایب ایمپلنت معمولی عبارتاند از:
- خطر زوال استخوان فک بیشتر است.
- نیاز به درمانها و تعداد جلسات متعددی دارد: ایمپلنت تاخیری ممکن است به روشهای اضافی مانند پیوند استخوان یا لیفت سینوس نیاز داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که استخوان سالم و کافی برای حمایت از ایمپلنت وجود دارد.
- بیماران باید مدت زمان بیشتری را برای اتمام درمان خود منتظر بمانند: در این روش نیاز به جلسات متعدد در طول چند ماه دارد که میتواند زمان کلی درمان را افزایش دهد.
عوارض ایمپلنت فوری
درحالیکه خطرات مرتبط با ایمپلنتهای فوری کم است؛ اما میتواند عوارض جانبی را بههمراه داشته باشد. بهعنوان مثال، بیماران ممکن است دچار عفونت شوند که این عفونتها روند بهبودی را کند خواهد کرد. یکی دیگر از دلایل اصلی که باعث شکستهشدن ایمپلنت فوری میشود این است که بیماران دستورالعملهای بعد از جراحی مانند خودداری از گازگرفتن غذا یا جویدن با ایمپلنت را رعایت نمیکنند. عدم رعایت این دستورالعملها میتواند منجر به تاخیر در بهبود یا ازبینرفتن ایمپلنت شود. در ادامه برخی از این عوارض را برای شما توضیح میدهیم.
احتمال عفونت
یکی از عوارضی که ایمپلنت فوری بههمراه دارد، خطر عفونت ایمپلنتهاست. خطر عفونت ایمپلنت بهطور کلی در بیمارانی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکرده یا به نوعی بیماری لثه مبتلا هستند، شایعتر است. علاوهبراین، هنگامی که ایمپلنت بلافاصله پس از کشیدن دندان در حفره دندانی که بهشدت پوسیده یا عفونیشده قرار میگیرد، خطر پری ایمپلنتیت پس از آن افزایش مییابد. زیرا، این احتمال وجود دارد که تمام بافت عفونی بهطور کامل در طول ایمپلنت دندان برداشته نشده باشد.
عدم موفقیت در ادغام استخوانی
یکی از دلایلی که ایمپلنت فوری را با شکست مواجه میکند عدم موفقیت در ادغام استخوانی است. زیرا، ایمپلنتها بلافاصله پس از جراحی با پروتز پر خواهند شد. این ایمپلنتها میتوانند بهراحتی به دلیل فشار بیرویه روی پروتز دچار اضافه بار شوند که این امر باعث اختلال در روند ادغام استخوانی خواهد شد.
سلامت لثه در مورد موفقیت طولانیمدت هر نوع از ایمپلنتهای دندانی بسیار مهم است. اکثر دندانپزشکان توصیه میکنند تمام مشکلات مربوط به سلامت دهان و دندان قبل از کاشت ایمپلنت حل شوند. علاوهبراین، بیماران باید به مراقبتهای معمول دندانپزشکی خود ادامه دهند که حداقل دو بار در روز مسواکزدن و نخدندانکشیدن است.
آسیب به سینوسها
یکی از خطرات اصلی ایمپلنت فوری آسیب به سینوسهاست. فک فوقانی شما مستقیماً زیر سینوسها قرار دارد. ایمپلنتهایی که جایگزین دندانهای بالایی میشوند، میتوانند به داخل سینوس نفوذ کرده و منجر به درد یا عفونت شوند. در چنین شرایطی شما باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
آسیب عصبی
جراحی ایمپلنت میتواند منجر به آسیب عصبی شود. دندانپزشک شما باید قبل از انجام عمل نسبت به اعصاب دهان شما اطلاعات کاملی داشته باشد. آسیب عصبی میتواند اثرات ماندگاری داشته باشد؛ بنابراین، باید قبل از انجام عمل با دندانپزشک خود در مورد خطرات آن صحبت کنید. در برخی موارد، قراردادن ایمپلنت روی دندانهای اطراف ایمپلنت تاثیر میگذارد. اگر دندانهای مجاور مشکلات جزئی مانند پوسیدگی یا آسیب ریشه داشته باشند، ضربه ناشی از جراحی دهان میتواند این مشکلات را بدتر کند.
ایمپلنت فوری ارزان
یکی از رایجترین سوالاتی که از بیماران میپرسند این است که هزینه ایمپلنت فوری چقدر است؟
ایمپلنت فوری مقرونبهصرفهتر از آنچه که فکر میکنید است. زیرا، تعداد ویزیتهای مطب و هزینههای جانبی که میتواند در جراحیهای متعدد ایمپلنت معمولی وجود داشته باشد، در این روش بسیار کمتر است. هزینه برای ایمپلنتهای دندانی را بهعنوان یک سرمایهگذاری برای سلامت دهان و دندان در طولانیمدت بدانید نه صرفاً یک هزینه اضافی.
همچنین، میتوان گفت هزینههای ایمپلنت فوری برای هر فردی میتواند متفاوت با فرد دیگری باشد. هزینه ایمپلنت فوری به تعداد ایمپلنتها، کشیدن دندانها و ریشه، تاج دندان و مراقبتهای قبل و بعد از ایمپلنت بستگی دارد.
در این مطلب بهطور مفصل به بررسی ایمپلنت فوری، ایمپلنت فوری با لیزر و تفاوت ایمپلنت فوری با معمولی پرداختیم. علاوهبراین، مزایا و معایب ایمپلنت فوری و عوارض جانبی آن را هم بیان کردیم. شما عزیزان میتوانید نظرات و تجربیات خود را درباره این روش از ایمپلنت با ما به اشتراک بگذارید.